5 de abril de 2013

LES EINES DE CONTROL D'ACCÉS A INTERNET EN L'ÀMBIT LABORAL

S'ha de tenir clar que els dispositius informàtics, mòbils, Ipads... ( fins i tot, geolocalitzadors--- com ara,  The Google Map Buddy)  i d'altres dispositius que l'empresa posi a disposició del treballador són part important de l'empresa, és INFORMACIÓ. Quan els treballadors desenvolupen un actiu per a l'empresa, aquest actiu és propietat absoluta que cedeix l'empresa al treballador per tal de desenvolupar la seva tasca.

De fet, la legislació laboral (especialment, l'Estatut dels Treballadors i alguna sentència del Tribunal Suprem...), per  la qual cosa l'empresa adquireix la responsabilitat absoluta  de la informació que facilita i de com circula aquesta informació. Per tant, abans de lamentar-se per les fugues d'informació de l'empresa per part dels treballadors, em de qüestionar el nostre protocol  de permissibilitat a l'accés lliure a la Xarxa; així evitarem futures lamentacions i problemes amb la justícia i els nostres (ex)empleats.



Una altra qüestió a tenir en compte és la de no fer discriminacions entre la plantilla de treballadors; és a dir, fent una equiparació a tots els nivells (tant tècnics com laborals a tots els empleats d'igual manera). El fet de crear normes discriminatòries ens podria duur contenciosos administratius en cas d'acomiadament de treballadors per causa d'acció sancionadora.

Per una altra banda, cal contemplar una sèrie de problemes que poden originar-se quan no existeix un protocol adequat a l'ús de les eines informàtiques i dispositius mòbils:

  • Tolerància a l'accés a continguts fora del lloc de treball a la Xarxa.
  • Permissibilitat de l'ús del correu electrònic per usos privatius.
  • Atribució de l'autoria dels continguts que es generin en el lloc de treball.
  • L'accés als ordinadors (i dispositius mòbils):  hem de tenir en compte que la contrasenya i l'usuari són elements que reconeixen i validen al treballador enfront del servidor. I, a més, atribueix l'autoria del seu treball).


En definitiva, l'empresari (l'empresa) ha de tenir molt ben implementades les mesures de seguretat i control de la informació---així com de l'úsdefruit dels dispositius que ofereix al treballador)  emprant un protocol de registre que haurà d'entregar al seu treballador  amb periocitat, per tal d'evitar conseqüències legals en cas d'acomiadament procedent.
Sobretot, hem de tenir en compte que l'ordinador és un instrument de producció del que és titular l'empresari (l'empressa) i  tenint les facultats de control d'ús de les seves mesures de producció.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Moltes gràcies per contribuir!