5 de abril de 2013

LES XARXES SOCIALS PODEN IMPULSAR ELS MOVIMENTS SOCIALS QUE HAN SORGIT DARREREMENT?

És una obvietat no pensar que el món es troba interconnectat i els diferents actors socials operen en l'aldea global interactiva, que transcendeix les fronteres nacionals i supranacionals.

Les xarxes socials van gestant, desenvolupat i configurant les movilitzacions "revolucionàries" determinants al canvi de les regles del joc polític actual. De manera, que aquestes xarxes "de resistència" empran, innovadorament, les xarxes informàtiques, la política i les formes d'organització en la Xarxa d'Internet.

Com diu Castells ( Defender la libertad en Internet en la base para defender la libertad ) : Internet ha abierto las ventanas al mundo sin el control de los políticos. Con Internet, los políticos y los financieros, juntos controlan los medios de comunicación. No a los periodistas profesionales, afortunadamente, ---que son la línea de resistencia--- pero sí a los propietarios de los "media" y a las líneas editoriales de los medios de comunicación.  El control de los medios---el control de las finanzas--el control de la economía---el control del Estado (através de una clase política que se reproduce a sí misma. 
Fuera de esto queda Internet: desde Internet se han construído redes de debate, redes de organización, redes de acción... Para actuar sobre la sociedad tienen que salir a la calle [...]  para deshacer, realizar comisiones de investigación...
La combinación de Internet, como espació libre de comunicación, como espació de ágora pública... Esta combinación ha cambiado el juego. Pero aún no se traduce en grandes cambios, porque el sistema está cerrado.


Per tant, el model comunicatiu d'Internet ha sigut (i és) determinant i contribueix a reduir la dependència dels canals tradicionals de comunicació (els mass media). A més, les organitzacions compten, doncs, amb l'oportunitat de difundir els seus discursos i les seves accions més enllà de les fronteres locals i territorials; aconseguint recolzaments i reconeixements a escala global.

Internet ofereix als moviments socials ( 15-M, ANONYMUS, la Primavera Àrab, #OCCUPYWALLSTREET...)

Castells afirma: El poder ya no está en La Casa Blanca, ni en los mercados financieros; el poder está en el cerebro de nosotros mismos. [...]  Este es el mejor secreto guardado de la élite política y económica que no somos conscientes de que el poder está en nuestro cerebro.

L'intercanvi de fluxes d'informació a la Xarxa té lloc, fonamentalment, mitjançant les webs  (o els blogs, les comunitats virtuals, els fòrums...) pròpies o col·lectius. Amb tot, un dels obstacles amb els que topa molts moviments socials és que es troben, a l'hora d'explotar les potencialitats de les TICs i la Xarxa d'Internet; és la manca de coneixement de les eines digitals.

Per tant, l'Estat exerceix un control mínim a la Xarxa--- ja voldrien les élits polítiques i les élits financeres voler censurar, eliminar... la Xarxa i la democràcia participativa existent!---. Però encara existeix una gran bretxa digital en la població mundial: bé per una limitació econòmica; bé perquè hi ha una mancança de la destressa necessària per utilitzar-la; bé per ambdues causes.

En definitiva, els aspectes més crítics dels moviments socials són perquè no hi ha una democràcia participativa, sinó que la democràcia  té aspectos necessaris, però no suficients. Així, doncs, amb les regles del joc sesgades --- com diu Castells---,  fer una política formal és una operació sense sentit que reprodueix els mateixos esquemes polítics i que mai arriben a res.  Per tant, fa falta un canvi de consciència on el ciutadà pugui prendre altres decisions i, d'aquí, pugui sorgir noves alternatives democràtiques.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Moltes gràcies per contribuir!