7 de abril de 2013

LES NOSTRES FOTOS, LES NOSTRES INFORMACIONS A LES XARXES SOCIALS I A INTERNET... DEIXEN UN RASTRE DIGITAL?


Sovint no som conscients de què tot allò que inserim en la Xarxa pot ser utilitzat per: empreses, per adversaris de la democràcia, per règims autoritàris (en el cas de Cuba, Xina...)... Però també ayuda a denunciar  a una escala mai inimaginable: globalment internacional!!


Alguns experts coincideixen que la Xarxa d'Internet és una eina molt eficaç per vigilar la nostra intimitat i  privacitat. En pocs anys hem vist que la tecnologia és imparable: en pocs anys hem vist com els dispositius mòbils (Smartphones, Ipads, geolocalitzadors...) s'han desenvolupat fins al punt que a l'aldea global és gairebé impossible que algú es quedi totalment aïllat (a excepció de la bretxa digital que encara aborda una proporció considerable de la població mundial). 

Quan algú mor, el seu blog; el seu perfil de Facebook o qualsevulga Xarxa Social---o sigui,  la seva identitat digital--- es manté viva. De manera que, la seva informació que ha disposat a la Xarxa (o fins i tot, les seves dades identitàries)  resten a disposició de qualsevol en el ciberespai. 

Tots hem vist el recent vídeo que va penjar, la ex-Regidora de Yébenes, l'Olvido Hormigos ha despertat el debat sobre els límits d'Internet. Ella mateixa afirmava que,  se tendrían que separar los asuntos de ámbito privado de mi actividad política pública.  La difusió a la Xarxa d'un vídeo seu íntim és va convertir en trending topic en poques hores. Això dóna peu a un debat en profunditat sobre la intromissió en la intimitat de les persones i de la pròpia imatge; de com pot convertir la vida de moltes persones en un autèntic malson i que, a més, és un problema de molt difícil solució legal i policial. Penjo un vídeo d'un reportatge que es va fer al programa Informe Semanal sobre el  tema:


Algunes Xarxes Socials, com ara FACEBOOK, han assegurat que la política de privacitat de les dades i,  a més, les posa a disposició de l'usuari mitjançant una sol·licitud i altres mesures de confidencialitat, com ara:

  1. Acceptant sol·litats d'amistats que coneixes o que saps que són persones (o entitats) reals. Així s'evita els perfils falsos amb diverses motivacions. Per tant, per tal protegir la privacitat i la de la teva informació, cal que tinguis cautela a acceptar invitacions de persones que no coneixes o que suspites que no són reals, o continguts que vulnerin la integritat o els drets de la persona.
  2. Organitzar les llistes de les amistats, els coneguts, la família... Les llistes d'amics són una eina molt útil en l'organització de la privacitat de la persona, ja que permet definir permissos en base a grups, en lloc de fer-lo per individu.
  3. Personalitzar la privacitat del perfil de l'usuari. Facebook (i també altres Xarxes Socials) permet configurar qui et pot veure i quina informació està disponible.
  4. Definir la privacitat de les imatges, vídeos, documentació... Això garantitza que l'usuari pot compartir els seus àlbums d'imatges amb grups, persones que ell mateix escull. Aquest aspecte també s'ha extrapolat a allò que s'anomena el CLOUD COMPUTING
  5. Definir la privacitat de la biografia personal. Veure com administrar la privacitat mitjançant encriptacions que l'usuari escull personalment.
  6. Control de les publicacions automàtiques a la biografia de l'usuari. Evitar històries generades automàticament la biografia de l'usuari per obtenir, manipular, esborrar... informació personal.
  7. Definició del nivell desitjat de privacitat pel que respecta a les aplicacions dels jocs que les Xarxes Socials proposen i que s'intercanvien entre els usuaris.


Una pel·lícula mítica dels anys vuitanta, Jocs de guerra. Penjo un fragment molt il·lustratiu, on el protagonista altera les notes de l'Institut mitjançant la desencriptació de les seves notes que estan penjades a la Xarxa.










No hay comentarios:

Publicar un comentario

Moltes gràcies per contribuir!