5 de abril de 2013

ON ES LA FRONTERA ENTRE LA LLIBERTAT I ELS DRETS INDIVIDUALS A LA XARXA D'INTERNET?


Julien Assange, la cara visible de Wikileaks, ha advertit que Internet representa una amenaça per la civilització humana, a causa del que ell nomena les armes de xifrat.  És cert, la Web 2.0 no tindria cabuda en les nostres vida si l'ego de tots nosaltres, els cibernautes, no fos tant potent i necessitat d'expansió. Aquest ego que mou el món i que, sens dubte, mou les xarxes socials. Aquesta expressió continua i no som conscients que ens exponem i exponem les nostres vides  (barrejat amb una mica de morbo curiós pel que fan els altres que ens ofereixen, primordialment, les Xarxes Socials. No som conscients de les conseqüències que poden tenir en les nostres vides pròpies reals (i virtuals). 



Són diversos els drets que estan en joc i són dos estils d'entendre la intimitat, la privacitat i l'honor de la persona a Internet, quan posem a disposició de les grans Xarxes les nostres vides. Per això han sorgit diversos moviments:

  • El Moviment Zeitgeist que rebutja la decisió sorpresa de la justícia nord-americana que va tancar al gener del 2012, 18 indrets web, incloent els populars serveis de descàrrega i streaming de Megavídeo i Megaupload.

Cuando la libertad del internet está claramente amenazada. Movimiento Zeitgeist.



  • El Moviment Cypherpunks (Criptopunks): la llibertat i el futur d'Internet: virtuosos activistes que hacen codis i repercuteixen en la política, que va derivar en Wikileaks.



Encara que no ho creiem que no tingui en compte tot el valor de la informació com a motor d'una intel·ligència col·lectiva que no sembla tan fàcil de controlar en les Xarxes Socials com a alerta no està de més recordar les seves precaucions.  Assange comenta:  Wikileaks ha conegut d'aprop el Control el que ens parla, així que crec que hem donar tot el crèdit possible a les seves paraules. 

Jeremie Zimmermann, component del Moviment Cypherpunks afirma que, la tecnología posibilita la vigilancia total de cada comunicación. Luego, la otra cara de la moneda, es lo que hemos hecho esto. Quando nos acercamos a estos temas (la política, la seguretat mundial...) , tenia a los políticos que sólo firman algo sin entender la tecnología que utiliza.

Per tant, la capacitat d'Internet per canviar els diferents tipus de drets (la llibertat d'expressió, l'associació, el dret a la intimitat, els drets d'autoria...); els governs (i altres organismes) han cercat múltiples maneres d'ajustar els marcs legals per tal d'adaptar-los a les noves realitats d'Internet---amb un èxit relatiu--- des del punt de vista i des de la mateixa ciutadania.  Per tant, la nostra pregunta a sobre si Internet canvia els drets i les llibertats és una qüestió pendent de resolució.  I,  a més, convé que la relació entre Internet i el règim internacional de drets en un tema de polítiques públiques, que les institucions de governança  (i d'altres) hauran d'abordar.   

Qui s'interessen pels drets  i llibertats a Internet necessiten analitzar i comprendre allò que està passant (p.e. la ciberdelinqüència), ja que es veu una oportunitat per tal d'ampliar l'exercici de drets, sostenir el règim de drets existents, o bé marxar cap a una nova comprensió dels drets i de l'exercici dels drets en la Postmodernitat (en l'Era de la Societat de la Informació).

En conclusió, la nostra única esperança contra la dominació, contra la violación dels drets i de les nostres llibertats és un repte en una societat xifrada.  Es podria utilitzar aquesta estranya propietat per tal de crear les lleis d'un món nou per abstreure el nostre regne platònic que estan constituint els satèl·lits, els cables submarins, els controladors...  Com passa a la Xina  per a tenir una llibertat controlada, hi ha d'haver una censura controlada, algú que vigili els continguts i les comunicacions. 

Per contra, creiem que cal crear espais zones lliures de la força coercitiva de l'estat exterior, la llibertat del control estatal de continguts d'alguns països...  La criptografia és la darrera forma d'acció no violenta de control.  No és aquesta la solució més adequada! 
Si volem que el futur de la nostra societat global sigui essent prometedor amb Internet, hem de redefinir les relacions de força. Si no ho fem, la universalitat d'Internet es fusionarà en una xarxa gegant de vigilància massiva i de control de masses.  Així que, la nostra tasca és assegurar la lliure determinació en tot allò que podem, contenir la distopia i inclús, si tot allò més falla, accelerarà la seva autodestrucció.






No hay comentarios:

Publicar un comentario

Moltes gràcies per contribuir!