15 de marzo de 2012

Enganxats a la Xarxa!!

 
L'ús d'Internet està generant una transformació en la forma de relacionar-nos, comunicar-nos i expressar les nostres impressions. Provocant, de la mateixa manera, transformacions en els hàbits i en les dependències o addiccions cap a una substància, activitat o relació.

Amb això, s'arriba a un dels temes més controvertits en la comunitat de salut mental com és l'existència, o no, d'addicció a Internet i més específicament a les accions relacionades amb les xarxes socials, jocs en línia, compres en línia, sexe online i jocs d'atzar en línia.

Es parteix de la base que l'addicció a Internet no figura al Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders IV (DSM IV), el manual més utilitzat per al diagnòstic de desordres mentals, editat per l'Associació Americana de Psiquiatria, i tampoc ha estat acceptada per l'Associació Americana de Psicologia però, serà proposat per a la cinquena edició de 2013.

Dins dels gèneres més demandats pels internautes figuren les xarxes socials. Ja que, segons Alexca.com, de les vint webs més visitades figuren 17 relacionades amb aquesta matèria.



I per que tanta adoració? A causa d'una banda a les seves característiques estructurals (mida, densitat, composició o distribució, dispersió, homogeneïtat o heterogeneïtat, atributs de vincles específics i tipus de funcions) i d'altra banda al benefici real de l'ús d'aquestes i les motivacions, tant en el camp personal, social o de hobbies com en l'àrea empresarial.

El constant consum de les diferents apps de xarxes socials genera accions específiques, no conegudes fins ara, com són: el comportament tribal i d'eixam, estatus social, co-creació de contingut, oxigen social, estat camaleònic, etc.

I aquestes plenes dedicacions o exposicions poden arribar a ser addictives?

No hi ha dubte que el gaudi de les xarxes socials genera una conducta agradable, sent per tant, susceptible d'esdevenir un comportament addictiu, en funció de valors com la intensitat o la freqüència es podrien fer usos anormals que afectarien a l'àmbit familiar, laboral , social, anímic, etc.
El preocupant creixement de les xarxes socials i la infinitat de continguts als quals es pot accedir, poden generar una ansietat fruit de la magnitud d'informació col · lectiva que es genera a l'instant. Aquestes conductes han de ser conegudes i descrites per tal de reduir el possible perjudici que arribessin a ocasionar a les persones.
"COLGADOS;-) Emociones en la Red" és el títol d'un llibre acabat de publicar, que descriu la situació viscuda per una periodista, Merche Rodríguez, la qual va patir durant diversos mesos addicció a Internet, a les xarxes socials. En el dossier es poden sentir episodis en primera persona: "Quan apagues l'ordinador segueixes igual de sol, els teus amics virtuals no sopen amb tu, amb veuen una pel · lícula amb tu, comparteixen el teu espai". "Crec que Internet és un dels millors invents de l'ésser humà per comunicar-se, però està en nosaltres posar vedat".

Amb tot el vist, es pot dir, que els excessos i accions compulsives existeixen i són inevitables. Però clar, ens trobem en una societat en què cal "pertànyer o estar per existir". Existeixen xarxes socials corporatives, de lleure, educatives, etc. moltes de les quals viuen només gràcies a la xarxa, proporcionant una alimentació contínua dels continguts i per tant, ens obliguen a consumir hores i hores de bytes per intentar controlar la nostra pròpia representació a través de les xarxes socials.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Moltes gràcies per contribuir!